PVC Vloeren

Aanschaf

PVC is de afkorting voor polyvinylchloride, een hoogwaardige kunststof. PVC-vloeren zijn gemaakt van deze kunststof. Dit maakt ze waterbestendig en zeer slijtvast. PVC-vloeren bestaan altijd uit verschillende opgebouwde lagen (PU-coating, Slijtlaag, Decorlaag, Stabilisatielaag, De draaglaag op basis van zuiver PVC). Bij klik-PVC zit er een laag bij waarin het kliksysteem zit verwerkt. Verlijmbare of dry-back PVC-vloeren hebben geen kliksysteem.

Een PVC vloer is geschikt om te gebruiken in iedere ruimte van uw woning of bedrijfsruimte. PVC vloeren zijn vochtbestendig en derhalve geschikt voor uw keuken of badkamer. De vloer zal niet uitzetten door vocht. Doordat een PVC vloer warmtegeleidend is en niet isoleert, is deze vloer perfect in combinatie met vloerverwarming.

Wij adviseren u om te kiezen voor A-merken van bekende fabrikanten en leveranciers. Er zijn veel goedkope PVC vloeren op de markt, echter zijn deze over het algemeen niet krasbestendig of maatvast.

De garantie varieert tussen de 15 en 25 jaar afhankelijk van de gebruiksintensiteit en het onderhoud van de vloer. De garantie geldt op de slijtlaag van de PVC vloer.

Plak-PVC wordt volledig op de ondervloer verlijmd waardoor het volledig geluidsdicht is, terwijl klik-PVC het risico van een hol tikgeluid met zich mee kan brengen vanwege eventuele lucht die onder de planken blijft zitten. Vanwege volledige verlijming zal plak-PVC ook meer optimaal rendement leveren voor het gebruik van uw vloerverwarming. Een andere belangrijk voordeel van plak-PVC is dat individuele stroken bij beschadiging zeer makkelijk vervangen kunnen worden. Bij klik-laminaat zult u doorgaans een gedeelte omliggende planken er ook uit moeten halen. In tegenstelling tot klik-PVC geeft plak-PVC geen plakplintjes en kan er strakker worden afgewerkt.

Kenmerken

Ja, een PVC vloer is krasbestendig, maar niet krasvast.  Dit is inherent aan het dagelijks gebruik van een vloer. De mate van bekrassing is uiteraard afhankelijk van hoe u de vloer onderhoudt en gebruikt. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de juiste onderhoudsproducten te gebruiken en acties te voorkomen die uw vloer kunnen beschadigen (bijvoorbeeld het verschuiven van zware meubels). Uiteraard biedt de PU toplaag bescherming tegen slijtage, maar toch is het beter om het splijtingsproces te vertragen door zand buiten de deur te houden. We adviseren daarom om altijd ook een goede droog- en schoonloopmat te kopen. Uiteraard dient u ook rekening te houden met extra krasrisico veroorzaakt door huisdieren zoals honden en katten.

Nee. Een PVC vloer is niet volledig waterdicht maar wel spatwaterdicht. De vloer is uiteraard bestand tegen dagelijks gebruik zoals dweilen of het per ongeluk vallen van een glas water. Bij langdurige blootstelling aan water (bijvoorbeeld een emmer water die omvalt en waarbij het water meerdere uren blijft liggen) bestaat er een risico op doorsijpeling.

Ja. In geval van regelmatige en langdurige blootstelling aan zonlicht kan de kleur van uw PVC vloer worden aangetast. Wij adviseren derhalve altijd raam-, en deurdecoratie (gordijnen, lamellen etc.) te gebruiken om verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen.

Bij plak-PVC is er altijd kans op een minimale kiervorming vanwege het feit dat iedere plank onafhankelijk van elkaar ligt. In combinatie met temperatuurverschillen in de woning kan dit soms leiden tot kiervorming. In Nederland is een kiervorming van 0,005mm toegestaan.

Door gebruik te maken van speciale PVC pasta’s op kleur ter opvulling van de kiertjes. Vraag advies bij uw betrouwbare bouwwinkel.

PVC vloeren mogen maximaal 1 % krimpen.

PVC is zeer warmtegeleidend en vanwege het feit dat PVC heel dun is, is dit type vloer ideaal in combinatie met vloerverwarming.

Nee. PVC wordt geproduceerd zonder stoffen die schadelijk zijn voor uw gezondheid.